CZYM JEST NIETOLERANCJA POKARMOWA?

Nietolerancja pokarmowa to niepożądana reakcją organizmu na spożywany pokarm. Jej objawy są bardzo różnorodne, często nietypowe, co wynika z mechanizmu reakcji pokarmowo-specyficznych IgG. Dolegliwości mogą dotyczyć różnych układów jednocześnie, natomiast aż 50% przypadków manifestuje się ze strony układu pokarmowego: wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie ciężkości, zgaga, bóle brzucha, mdłości mogą świadczyć o zaburzeniach funkcji jelita. Układ pokarmowy jako pierwszy ma kontakt ze składnikami pokarmowymi. Rolą jelit jako elementu układu odpornościowego jest rozpoznanie, które składniki dostarczane do organizmu są bezpieczne, a które stanowią dla niego zagrożenie. Jeśli na skutek różnych czynników środowiskowych (leki, przetworzona żywność, stres) dojdzie do zaburzenia prawidłowej funkcji jelita, pewne składniki pokarmowe w sposób niekontrolowany mogą przedostawać się do organizmu, stymulując powstawanie nietolerancji pokarmowej, która jest źródłem stanu zapalnego. Poważną konsekwencją stanu zapalnego w jelicie może być zespół złego wchłaniania, a osoby nim dotknięte są narażone na niedobór składników mineralnych i witamin, pomimo że ich dieta jest prawidłowo zbilansowana.

KIEDY WARTO WYKONAĆ TEST? 

Ponieważ nietolerancja pokarmowa dotyczy różnych układów jednocześnie, wskazaniem do wykonania testu są długotrwale utrzymujące się objawy ze strony:

  • układu pokarmowego: problemy jelitowe, wzdęcia, biegunki, zaparcia, nudności, wymioty, skurcze, zespół złego wchłaniania, zespół drażliwego jelita (IBS)
  • problemy skórne: atopowe zapalenie skóry, egzema, sucha skóra, świąd skóry, łuszczyca
  • układu nerwowego: bóle głowy, migreny, depresja, lęki, zespół przewlekłego zmęczenia, nadmierne pobudzenie, bezsenność, autyzm, ADHD i inne zaburzenia sensoryczne
  • układu oddechowego: astma, nieżyt nosa, nawracające infekcje, zapalenia zatok, oskrzeli, alergia na kurz i sierść
  • choroby autoimmunologiczne: choroba hashimoto, reumatoidalne zapalenia stawów, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejąca zapalenie jelita grubego, cukrzyca typu I, łuszczyca,
  • układu hormonalnego: nadwaga i otyłość, zatrzymywanie wody i obrzęki, insulinooporność, hyperkortyzolemia, hyperprolaktynemia, problemy z poczęciem i utrzymaniem ciąży, niedoczynność i nadczynnośc tarczycy.

JAKI TEST WYBRAĆ?

Podstawowy panel pokarmowy FoodDetective™ Professional zawiera łącznie 59 składników pokarmowych. Jest to badanie ambulatoryjne wykonywane w gabinecie. Czas oczekiwania na wynik to tylko 40 min + konsultacja dietetyczna i opis testu. Istnieje możliwość wykonania badania bez konsultacji i opisu i wysłania wyniku badania drogą e-mail, wtedy wystarczy zarezerwować sobie kilka minut na wywiad i pobranie próbki do badania.

Badanie nietolerancji pokarmowej polega na pomiarze specyficznych pokarmowo IgG za pomocą nowoczesnych narzędzi o wysokiej wartości diagnostycznej. Test nietolerancji pokarmowej wskaże produkty, które mogą być przyczyną twoich dolegliwości. Metoda ELISA jest metodą powszechnie stosowaną w immunodiagnostyce. Pozwala na wykrycie i oszacowanie stężenia badanego białka (np. antygenu lub przeciwciał) we krwi pacjenta poprzez użycie odpowiednich przeciwciał monoklonalnych. Metoda ta charakteryzuje się wysoką czułością, swoistością i powtarzalnością wyników. Jest łatwa do wystandaryzowania. Masz do wyboru panele, które obejmują szeroki zakres produktów: zarówno te powszechnie spożywane w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak pochodzące z różnych regionów świata. Każdy panel zawiera produkty najczęściej wywołujące reakcję.

  • Test spełnia standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC),
  • Wystarcza niewielka ilość materiału (50 μl krwi włośniczkowej – z palca),
  • Szybki i łatwy w odczytaniu wynik (w ciągu 40 minut),
  • Wysoka czułość, swoistość i dokładność zapewniają wiarygodność wyniku testu,
  • Dobrze dobrany panel antygenów (59 produktów),

BADANE ALERGENY

NABIAŁ: mleko, jaja (całe)

PRODUKTY ZBOŻOWE: pszenica, pszenica durum, owies, żyto, gluten, kukurydza, ryż

ORZECHY: migdały, orzechy brazylijskie, nerkowce, włoskie

ROŚLINY STRĄCZKOWE: groch, fasola, soczewica, orzechy ziemne, soja

DRÓB I MIĘSO: kurczak, wieprzowina, wołowina, jagnięcina

RYBY I OWOCE MORZA: pstrąg, łupacz, płastuga, dorsz, łosoś, tuńczyk, krewetki (2 rodzaje), krab, homar, małże,

WARZYWA: brokuły, kapusta, por, seler, marchew, ziemniak, ogórek, papryka (żółta, czerwona, zielona), pomidor.

OWOCE: grejfrut, pomarańcza, cytryna, melon, arbuz, jabłko, truskawka, porzeczka, oliwki

INNE: kakao, herbata, drożdże piekarnicze i piwowarskie, grzyby, imbir, czosnek.

 

PANELE LABORATORYJNE

FoodTest40, FoodPrint80, FoodTest110, FoodPrint120, FoodPrint160VEGETARIAN, FoodPrint220+

warto wykonać gdy potrzebujemy:

  • bardziej szczegółowych informacji np. czy uczula nas białko czy żółtko jaja (wszystkie panele oprócz Food Detective),
  • nasza dieta obejmuje zdecydowanie szerszą grupę produktów (panele 80,110,120, 160V, 220+),
  • zdiagnozowane są choroby autoimmunologiczne lub inne przewlekłe schorzenia.

Czas wykonania badania – kilka minut: wywiad + pobranie krwi z palca

Czas oczekiwania na wynik ok. 10 dni roboczych

LISTA ALERGENÓW DLA PANELI LABORATORYJNYCH


 

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO BADANIA?

  • krew można pobierać o każdej porze dnia,
  • nie potrzeba być na czczo,
  • nie należy odstawiać przyjmowanych leków
  • przed pobraniem próbki krwi należy jedynie dobrze nawodnić organizm.

Opcje dodatkowe:

Konsultacja dietetyczna do każdego testu + 50 zł
Indywidualny plan żywieniowy eliminujący nietolerowane pokarmy + 150 zł

Ważne!
Leki mogące wpływać na wynik testu to np. duże dawki leków sterydowych, radio- i chemioterapia.
W przypadku wątpliwości skontaktuj się z lekarzem.

 

Nowość! Suplement Candida tylko 60 zł brutto dwumiesięczna kuracja. Zamknij

0

Your Cart