Badanie mikroflory jelitowej GutFlora +

Badanie mikrofloty jelitowej Gutflora+ obejmuje:

  • kalprotektynę – marker chorób zapalnych i nowotworowych przewodu pokarmowego
  • bakterie tlenowe
    Escherichia coli, Enterococcus sp., Enterobacter sp., Proteus sp., Pseudomonas sp., Serratia sp., Hafnia sp., Klebsiella sp., Providencia sp., Morganella morganii, Citrobacter sp.;
  • bakterie beztlenowe
    Bacterioides sp., Bifidiobacterium sp., Lactobacillus sp., Clostridium sp.;
  • grzyby
    Geotrichum candidum, Candida albicans, Candida sp., Pleśń
  • elastazę trzustkową – jej niskie stężenie może oznaczać nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki, co ma wpływ na procesy trawienne.
  • krew utajoną –  dodatni wynik może wskazywać na krwawienie z przewodu pokarmowego i być sygnałem poważnych schorzeń.
  • alfa-1-antytrypsynę – której wysokie stężenie informuje nas o reakcji zapalnej toczącej się np. w jelicie.
  • sekrecyjną immunoglobulinę A (sIgA) – jej poziom jest związany z obecnością antygenów pochodzących z pokarmu, bakterii, grzybów i wirusów.
  • pozostałości trawienia tłuszczów, białek i cukrów–  kompleksowo pozwalają na ocenę procesów trawienia i wchłaniania na całym odcinku przewodu pokarmowego.

Przewód pokarmowy człowieka jest zasiedlany przez ogromną ilość mikroorganizmów – bakterii, grzybów,wirusów i pierwotniaków. Nazywane są one mikroflorą jelitową lub mikrobiotą. Jest ona „mikrobiologicznym organem”, posiadającym zdolność komunikowania się mikroorganizmów między sobą, a także z komórkami człowieka.

Mikroflora stanowi także element bariery jelitowej będącej fizjologiczną struktura, która warunkuje ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Bakterie mogą metabolizować substancje pochodzące z pożywienia – węglowodany, białka, tłuszcze oraz substancje pochodzące od człowieka – komórki nabłonka, śluz. Używaną one tych substancji do wytwarzania energii i wzrostu komórek. Jednak skutkiem ubocznym metabolizmu bakterii jest wytwarzanie związków, które wpływają na zdrowie i metabolizm człowieka.

Ostatnie badania naukowe donoszą bezpośredni związek pomiędzy stanem mikroflory jelitowej a funkcjonowaniem mózgu. Dlatego badanie mikroflory jelitowej jest wskazane nie tylko w dolegliwościach przewodu pokarmowego tj, zespół jelita wrażliwego (IBS) czy stanach zapalnych jelit czy nietolerancjach pokarmowych i alergiach, ale również w stanach chronicznego zmęczenia, depresji, zaburzeń sensorycznych i wielu innych problemach natury psychicznej.

Oś jelito-mózg

Zaburzenia mikroflory jelit, czyli dysbiozy jelitowej powiązano z wieloma chorobami takimi jak:

  • otyłość,
  • cukrzyca typu 2,
  • choroby zapalne jelit,
  • zespół jelita nadwrażliwego,
  • nietolerancje pokarmowe i alergie,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • depresja,
  • autyzm,
  • atopowe zapalenie skóry,
  • zaburzenia hormonalne np. zespół policystycznych jajników

Mikroflora jelitowa pełni wiele ważnych funkcji w organizmie:

  •  wspomaga procesy trawienne m. in. węglowodanów
  •  wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe np. kwas masłowy oraz innych
    substancji łatwo przyswajalnych jak kwas mlekowy
  • wytwarza witaminy z grupy B oraz witaminę K
  • zwiększa wchłanianie składników mineralnych
  • zapobiega kolonizacji jelita przez bakterie chorobotwórcze
  • stymuluje dojrzewanie i wspomaganie pracy układu odpornościowego
  • inaktywuje toksyny powstające w jelitach
  • wycisza procesy zapalne w jelicie
  • chroni przed rozwojem procesów nowotworowych
  • bierze udział w procesach metabolicznych (cholesterolu, bilirubiny).

Na stan mikroflory jelitowej mają wpływ:

  • przewlekły stres
  • nieprawidłowa dieta ( nieregularne posiłki, nadmiar cukru i słodyczy, fast foody etc.)
  • używki
  • infekcje
  • przewlekły stres
  • choroby przewodu pokarmowego
  • niedobory sekrecyjnego IgA
  • leki i radioterapia
  • czynnik genetyczny
  • rodzaj porodu i sposób karmienia niemowlęcia

Badanie mikroflory jelitowej  jest nieinwazyjnym badaniem z kału, które poza oceną dysbioz jelitowych pozwala na:

  • ocenę wchłaniania i trawienia,
  • stwierdzenie przerostu lub niedoboru bakterii tj acidophilus,
  • stwierdzenie obecności stanów zapalnych jelit i diagnostykę zespołu jelita przesiąkliwego.
  • zróżnicowanie zespołu jelita nadwrażliwego (IBS) od nieswoistych zapaleń jelita (IBD).
  • wskazanie czy badana osoba jest narażona na rozwój nadwrażliwości pokarmowych (szczególnie IgG-zależnej)
  • wskazanie czy występują problemy z przepuszczalnością bariery jelitowej.

Badanie mikroflory jelitowej  to istotna diagnostyka w profilaktyce chorób przewlekłych.

0

Your Cart