Racuszki drożdżowe bez glutenu, mleka i jajek

Racuszki drożdżowe bez glutenu, mleka i jajek


fot. Małgorzata Błońska

To smaczna propozycja śniadaniowa nie tylko dla małych alergików, ale również świetna alternatywa dla osób dorosłych z nietolerancją pokarmową i alergiami.
Racuszki drożdżowe bez … świetnie smakują nawet tym co nietolerancji czy alergii nie mają. Przetestowane 😉

Składniki:

  • 200 g jabłek (2 spore jabłka) obranych wydrązonych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub delikatnie zblendować
  • 300 ml mleka roślinnego (temp. pokojowa lub lekko podgrzać – szybciej wyrośną drożdże)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub zmielonego siemienia lnianego
  • 30g cukru brązowego lub ksylitolu
  • 50g oleju kokosowego do ciasta
  • 30g świeżych drożdży
  • 150g mąki gryczanej
  • 150g mąki ryżowej jasnej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki od mleka po sól włóż do blendera i zmiksuj aż dokładnie się połączą. Ciasto przełóż do startych jabłek, dokładnie wymieszaj łyżką.
Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 20-25 min do wyrośnięcia (jak jest bardzo ciepło wystarczy 10-15 min)


Wyrośnięte ciasto smaż porcjami na dobrze rozgrzanej patelni na klarowanym maśle lub oleju kokosowym, na złoty kolor.


fot. Małgorzata Błońska

Usmażone racuszki posyp cukrem pudrem, polej czekoladą lub/i ułóż na nich świeże sezonowe owoce.


fot. Małgorzata Błońska

Smacznego 🙂

Moja rada: jeśli to możliwe postaraj się sama przygotować cukier puder z cukru trzcinowego lub ksylitolu.
Kupny cukier puder zawiera dwutlenek tytanu, dzięki któremu cukier nie topi sie na wypiekach. Składnik ten zdrowia nam nie przynosi. Ponadto nagminnie jest stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, więc jeśli możemy go unikać w naszych wypiekach, tym lepiej.

 

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0

Your Cart