Tiramisu bez glutenu

Klika lat temu gdy pracowałam w Centrum Warszawy uwielbiałam chodzić na lunch’e do pobliskiej restauracji, na zakończenie bywał przepyszny deser Tiramisu. Bywał, bo zazwyczaj trzeba było go wcześniej zamówić, gdyż cieszył się ogromnym powodzeniem.

Dziś zatęskniłam za tym smakiem i zachęcona przez mojego synka postanowiłam wykonać Tiramisu w odsłonie bezglutenowej. Wbrew pozorom prosty i szybki w przygotowaniu: ok. 30 min + 1h chłodzenia w lodówce.

Bezglutenowe TIRAMISU

Składniki na biszkopt:

4 jaja
szczypta soli
70 g cukru (u mnie ksylitol)
70 g mąki ryżowej
30 g mąki gryczanej
40 g mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

6 zółtek
9 łyżeczek cukru
500 g serka mascarpone
400 ml schłodzonego espresso lub zwykłej mocnej kawy
kakao do posypania na wierzchu

Wykonanie biszkoptu:

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Umieść białka w blenderze lub mikserze, dodaj szczyptę soli, następnie ubij na sztywną pianę (dla tych co używają Thermomix 3min/37°C/obr.3 z motylkiem). Ubite białko przełóż do innego naczynia.
4. Do miksera włóż żółtka i cukier, całość ubij na gładką masę. (Therm. 3 min/obr.3 z motylkiem)
5. Do ubitych żółtek dodaj mąki: ryżową, gryczaną, ziemniaczaną oraz pianę z białek delikatnie wymieszaj składniki. (Therm. 30s/obr.1)
6. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Może być standardowa tortownica 24cm.
7. Czas pieczenia ok 15 min., termoobieg 180°C., dla pewności pod koniec pieczenia sprawdź wykałaczką czy biszkopt jest dobrze upieczony. W razie potrzeby wydłuż czas o 5 min.
8. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie wyjmij biszkopt z formy i pozostaw do ostudzenia.

Wykonanie kremu:

W czasie gdy biszkopt się piecze:
1. Do misy miksera lub blendera wbij żółtka i wsyp cukier. Ubij na gładką masę (Therm. 6min/obr.4 z motylkiem)
2. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodawaj małymi porcjami serek mascarpone (Therm. 2min/obr.2 bez motylka)

Przygotowanie deseru:

1. Za pomocą małej szklanki lub foremki wykrój z biszkoptu okrągłe ciasteczka.
2. Namocz biszkopciki w kawie i układaj na dnie pucharków lub szklanek w których będziesz podawać deser (ok. 8 szt.)
3. Na biszkopciki naprzemiennie nakładaj krem do wyczerpania składników.
4. Na wierzchu przez sitko posyp kakao.
5. Wstaw do lodówki na ok 1h

Deser udał się wyśmienicie, wręcz jest nie do odróżnienia od wersji tradycyjnej-glutenowej. Zniknął w kilka chwil po podaniu.

Smacznego 🙂

Będzie mi miło jak pozostawicie swój komentarz z wrażeniami jak smakowało wam bezglutenowe Tiramisu według mojej receptury 😉

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0

Your Cart